Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тежка зима и вероятни ограничения в енергийните доставки, прогнозира директорът на Shell

Свят

Тежка зима и вероятни ограничения в енергийните доставки, прогнозира директорът на Shell

Тежка зима и вероятни ограничения в енергийните доставки, прогнозира директорът на Shell - Tribune.bg
Снимка:

Европа може да се наложи да ограничи енергийните доставки, очертава се тежка зима поради намаляващите доставки на природен газ, тъй като Русия ограничава потоците, каза главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Берден в четвъртък, цитиран в Ройтерс.

През последните месеци европейските държави се бориха да запълнят хранилищата си с природен газ, като Европейската комисия задължи съхранението да достигне поне 80% до 1 ноември.

В резултат на това цените на природния газ, използван за тежката промишленост и отоплението, рязко се повишиха, което тежи на потребителите и правителствата.

„Ще бъде наистина тежка зима в Европа. Някои страни ще се справят по-добре от други, но всички ще се сблъскаме с много значителна ескалация на цените на енергията“, каза ван Берден.

В най-лошия случай Европа ще трябва да нормализира потреблението си на енергия, добави той.

Някои държави заявиха, че в случай на екстремен недостиг ще ограничат доставките за индустрията и ще дадат приоритет на доставките за отопление на домове.

Запасите в Европа в момента са пълни с 62,6% и анализаторите предупредиха, че постигането на целта от 80% ще бъде невероятно трудно, ако продължат значителните прекъсвания на доставките на руски газ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати