Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Tежки сблъсъци, експлозиви и запалени полицейски коли във Франция

Свят

Tежки сблъсъци, експлозиви и запалени полицейски коли във Франция

Tежки сблъсъци, експлозиви и запалени полицейски коли във Франция - Tribune.bg
Снимка:

Протестните движения срещу пенсионната реформа се превърнаха в най-голямата вътрешна криза по време на втория мандат на Макрон

Френските сили за сигурност отново влязоха в сблъсъци с протестиращи, когато участниците в протест се опитваха да спрат изграждането на резервоари за земеделската промишленост в югозападната част на страната, съобщиха кореспонденти на АФП, предава БГНЕС.

Сцените на насилие в Сент-Солин в Западна Франция се случиха след дни на бурни протести в цялата страна заради спорната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон. Ескалацията на напрежението в страната доведе и до отмяната на посещението на краля на Обединеното кралство Чарлз III.

Тази сутрин тръгна дълго шествие, в което се включиха най-малко 6000 души според местните власти и около 25 000 според организаторите.

Повече от 3 000 служители на силите за сигурност са били разположени на място, като според официални лица е имало "поне 1 000" потенциално агресивни активисти, включително и от Италия.

Около строителната площадка, защитавана от полицията, бързо избухнаха ожесточени сблъсъци между силите за сигурност и радикални бойци.

Протестиращите са хвърляли множество предмети и самоделни експлозиви, а полицията е отговаряла със сълзотворен газ и водни оръдия.

„Докато страната се надига в защита на пенсиите, ние едновременно с това ще се изправим в защита на водата“, заявиха организаторите, събрали се под знамето "Bassines non merci" („Не на язовирите, благодаря“).

Единадесет души са задържани, след като полицията иззе хладно оръжие, включително ножове за месо, както и експлозиви.

Протестните движения срещу пенсионната реформа се превърнаха в най-голямата вътрешна криза на втория мандат на Макрон, като по улиците на Париж и други градове ежедневно има сблъсъци между полицията и протестиращите.

https://twitter.com/BreakingIEN/status/1639644146762743812


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати