Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Total, Eni и Катар ще проучват за офшорен газ в Ливан

Свят

Total, Eni и Катар ще проучват за офшорен газ в Ливан

Total, Eni и Катар ще проучват за офшорен газ в Ливан - Tribune.bg
Снимка:

Френската компания Total Energies, италианската Eni и Катар обявиха официално, че започват проучването за въглеводороди в морския блок край Южен Ливан, на границата с Израел. Според експерти, цитирани от френски и белгийски медии, обаче, процесът може да отнеме години. 

Споразумението бе подписано на церемония в Бейрут между ливанския министър на енергетиката Уалид Фаяд, катарския му колега и главния изпълнителен директор на катарската енергетика Саад ал Кааби, както и главния изпълнителен директор на TotalEnergies Патрик Пуяне и главния изпълнителен директор на D'Eni Клаудио Дескалзи. На пресконференция катарският министър заяви, че влизането на страната му в консорциума е "възможност да се подкрепи развитието в Ливан при тези трудни обстоятелства".

„Участие на богатото газово емирство осигурява политическа гаранция, особено заради връзките на Катар със западните страни и дори с Израел. Ливан е отлъчен от няколко богати страни от Персийския залив, включително Саудитска Арабия, заради доминиращото влияние на проиранската "Хизбула" върху политическия живот“, посочи по повод влизането на Катар в консорциума енергийният експерт Наджи Аби Аад.

Изпълнителният директор на Total Патрик Пуяне съобщи на пресконференцията, че процесът на проучване трябва да приключи до една година.

"Планираме да сондираме през третото тримесечие на 2023 г. и ще имаме резултати в края на тази, началото на 2024 г.", уточни Пуяне.

Френската бизнес телевизия bfmtv припомня, че през ноември Total и Eni подписаха рамково споразумение с Израел за започване на проучвания. Според него операторът ще изплаща 17% дял в бюджета на правителството "за правата върху възможни депозити". Прогнозите са, че при откритие на залежи ще отнеме няколко години, докато Бейрут навлезе във фазата на търговска експлоатация.

"Проблемът е, че има нужда от изграждане инфраструктура за износ на газ, каквато в момента не съществува. Ако газът се използва за местно потребление в Ливан, където централите са почти в застой поради икономическата криза, ще бъде необходимо да се изгради крайбрежен тръбопровод, който да снабдява тези централи", поясни ситуацията енергийният експерт Наджи Аби Аад.

Дни преди подписването министърът на енергетиката на Ливан Уалид Фаяд потвърди, че катарската държавна компания ще оперира в Блок 4 и Блок 9. 

QatarEnergy ще притежава 30% дял и в двата блока, като TotalEnergies и Eni ще запазят по 35%. Руската "Новатек" се отказа от 20-процентните си дялове в блоковете през септември миналата година, а QatarEnergy ги придоби заедно с по 5% от Total и Eni.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети