Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тръмп иска да купи остров Гренландия

Свят

Тръмп иска да купи остров Гренландия

Снимка:

Един от възможните мотиви е да се засили присъствието на САЩ в Арктика

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от своите съветници да "разгледат идеята" да бъде купен от Дания най-големият остров на Земята – Гренландия, съобщава в. „Уолстрийт джърнъл".

Изданието се позовава на неназовани настоящи и бивши служители на Белия дом, които уточняват, че Тръмп е проявил интерес към Гренландия заради нейните природни ресурси и геополитическо значение. Да засили военното присъствие на САЩ в Арктика или да остави наследство от типа на купуването на Аляска от Русия през 19-и век, също се споменава като един от възможните мотиви. Коментира се и благоприятното за сделката обстоятелство, че Дания изпитва финансови трудности заради това, че в състава на кралството влиза огромната автономна територия.

Известно е, че с население от около 56 000 души, автономната територия в Арктика получава от Дания годишна субсидия в размер на приблизително 560 милиона долара - повече от половината от нейните приходи. „Асошиейтед прес“ припомня, че САЩ вече са се опитвали да купят най-големия остров на Земята. През 1946 г. те предложили на Дания 100 милиона долара за Гренландия, като подхвърлили идеята да разменят земя в Аляска срещу стратегически части от арктическия остров.

Белият дом и Дания засега не са коментирали твърденията на "Уолстрийт джърнъл". Предвидено е президентът на САЩ да посети Дания в началото на следващия месец.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив