Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тръмп изрази силното си недоволство, че „Света София“ пак става джамия

Свят

Тръмп изрази силното си недоволство, че „Света София“ пак става джамия

Тръмп изрази силното си недоволство, че Света София пак става джамия - Tribune.bg
Снимка:

„Защитата на религиозната свобода у нас и в чужбина е приоритет на външната политика за Съединените американски щати“, заяви Майк Пенс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази „силното си недоволство“ от решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да превърне „Света София“ отново в джамия, съобщи гръцката агенция АНА-МПА, цитирана от БГНЕС.

Коментарите бяха направени по време на кратка среща между Тръмп и архиепископ Елипидофорос, който беше на посещение в Белия дом за насрочена среща с вицепрезидента Майк Пенс.

Според информацията американският президент изразил своята загриженост по въпроса за защитата на правата на човека и по-специално на религиозните свободи на малцинствата в Турция.

Той също така казал, че „веднага ще предприеме необходимите интервенции“.

По време на срещата архиепископът на Америка повдигнал всички ключови въпроси, касаещи Вселенската патриаршия, по-специално подчертавайки важността и необходимостта от възобновяване на теологичното училище в Халки.

В съобщение след срещата Майк Пенс каза в Туитър, че „Америка ще бъде твърдо с Гръцката православна църква в призива „Света София“ да остане достъпна като източник на вдъхновение и размисъл за всеки човек от всяка вяра“.

„Защитата на религиозната свобода у нас и в чужбина е приоритет на външната политика за Съединените американски щати. Ние ценим вярата и благотворителните дела на 1,5 милиона членове на Гръцката православна църква в САЩ“, заяви той.

От своя страна Елпидофорос написа в Туитър, че е благодарен, че се е срещнал с президента Тръмп и Пенс в Белия дом.

„Съобщих нашето сериозно притеснение при повторното превръщане на „Света София“ в джамия, както и непрекъснатите опасения за сигурността на Вселенската патриаршия и въпроси на религиозната свобода“, заяви архиепископът.        

 


Коментари (1)

ПЕЛАГИЯ Няма религиозни свободи вече в Турция! Това на всички е ясно! Ердоган помита всичко по пътя си. Жалко, за всичко направено от Ататюрк!
24.07.2020 13:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още