Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тръмп подписа санкции срещу „Северен поток 2“

Свят

Тръмп подписа санкции срещу „Северен поток 2“

Снимка:

Германия и Русия реагираха остро на американските санкции

Доналд Тръмп подписа санкции срещу „Северен поток 2“. Американският президент постави подписа си под Закона за бюджета за отбрана, в който са предвидени и рестрикциите.

Санкциите са срещу фирмите, които помагат на руската държавна газова компания „Газпром“ да завърши тръбопровода към Европейския съюз.

„Северен поток 2“ трябва да позволи доставките на газ от Русия до Германия, като газопроводът минава под Балтийско море. Така на практика се заобикаля Украйна. САЩ смятат проектът за риск за сигурността на Европа, пише BBC.

Според Вашингтон по този начин Москва засилва влиянието си на Стария континент. Тръмп буквално заяви, че тръбопроводът  може да превърне Германия в „заложник на Русия“.

Германия, ЕС и Русия реагираха остро на новината.

Намеса във вътрешната политика на страната – така реагираха от Берлин.

„За Тръмп ЕС и Германия очевидно не са съюзници и партньори, а васали”, заяви лидерът на парламентарната група на Социалдемократическата партия (СДП) Ролф Мюцених.

„Страна с държавен дълг от 22 трилиона долара забранява на други да развиват своята икономика“, коментира санкциите говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. „Скоро ще поискат да спрем да дишаме“, написа тя във Фейсбук.

„ЕС се противопоставя на налагането на санкции срещу компании от ЕС, които извършват легитимен бизнес“, посочва говорител на блока пред AFP.

Междувременно  швейцарско-холандската компания Allseas, която участва в изграждането на „Северен поток 2“, обяви, че спира с полагането на тръбите. Компанията очаква повече разяснения за санкциите.

Консорциумът, който стои зад „Северен поток 2“, потвърди, че ще изгради тръбопровода възможно най-скоро, въпреки санкциите.

 „Завършването на проекта е от съществено значение за сигурността на доставките в Европа. Ние, заедно с компаниите, подкрепящи проекта, ще работим по довършването на тръбопровода възможно най-скоро“, се посочва в тяхно изявление.

Американските санкции също така са  насочени към „Турски поток“ и включват замразяване на активи и отмяна на американски визи за изпълнителите на проекта.  

 

 

 


Етикети САЩ, санкции

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още