Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната

Свят

Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната

Тръмп подписа указ за добив на ресурси от Луната - Tribune.bg
Снимка:

САЩ отхвърлят Споразумението относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната, на Общото събрание на ООН от 1979 г.

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, подкрепящ усвояването на ресурсите на Луната и други небесни тела с търговска цел, съобщава БГНЕС.

Според указа "американците трябва да имат право да провеждат търговски изследвания, добив и използване на ресурси в съответствие с приложимото законодателство".

"От юридическа и физическа гледна точка космическото пространство е уникално пространство за човешката дейност и САЩ не го смятат за всеобщо достояние. Политиката на САЩ трябва да бъде да се стимулира добивът и използването на ресурси в Космоса от страна на държавни и частни действащи лица", се посочва в документа, който отхвърля Споразумението относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната и другите небесни тела, прието от Общото събрание на ООН през 1979 година.

Съгласно документа, Държавният департамент и останалите министерства и ведомства трябва да проведат международни преговори за сключване на двустранни и многостранни споразумения за използването, разработването и добива на ресурси на Луната и другите космически тела от страна на частни и държавни компании. Държавният секретар трябва да предостави отчет за извършенатаработа в рамките на 180 дни.

От администрацията на Тръмп заявиха, че не смятат за необходимо да бъде подписван нов международен документ, но искат да обсъдят този въпрос с партньорите си. В указа се посочва, че САЩ подкрепят Договора за космоса от 1967 г., но се обявяват против Споразумение относно дейностите, извършвани от държавите върху Луната и другите небесни тела от 1979 г., което до момента е подписано от по-малко от 20 държави.

Уточнява се, че указът не променя политиката на САЩ, а само заздравява съществуващите позиции. Той потвърждава също приетия през 2015 г. закон, който разрешава на американски граждани и компании да провеждат икономическо усвояване и добив на космически ресурси, включително вода и минерали.

По-рано администрацията на Тръмп обяви, че възобновява лунната програма „Артемис“, според която се планира връщането и постоянното човешко присъствие на Луната. Предвижда се тя да стане етап от пилотираните мисии до Марс. В рамките на новата програма НАСА разработва идеята за създаването на окололунна станция „Gateway“, от която в бъдеще ще се осъществяват полети на човек до лунната повърхност с помощта на летателни апарати за многократна употреба. САЩ заявиха, че разчитат на международно сътрудничество при осъществяването на програмата „Артемис“.


 

Етикети САЩ, луната, указ

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети