Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тръмп потвърди: Абу Бакр ал Багдади е убит

Свят

Тръмп потвърди: Абу Бакр ал Багдади е убит

Тръмп потвърди: Абу Бакр ал Багдади е убит - Tribune.bg
Снимка:

Лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е убит, официално потвърди американският президент Доналд Тръмп. Главатарят на терористичната групировка е ликвидиран при американска операция в Сирия.

„Главорезът, който се опитваше толкова силно да сплаши другите, прекара последните си мигове в пълен страх и паника, ужасен от американските сили“, заяви президентът в телевизионно обръщение към нацията от Белия дом.

„Стигна до края на тунела, докато кучетата ни го гониха надолу. Той взриви жилетката си, убивайки себе си и трите си деца”, разкри  Тръмп.

През 2014 година Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на „халифат“ в райони на Ирак и Сирия. ИДИЛ е отговорна за зверски убийства и терористични нападения в целия свят. Роден е близо до Самара, северно от Багдад, през 1971 г. Истинското му име е Ибрахим Али ал Бадри. Има данни, че е бил духовник в джамия в Самара по времето на американската инвазия през 2003 г.

Багдади става известен като лидер на разклонение на Ал Кайда през 2010 г.

Някои смятат, че той вече е бил джихадист по време на управлението на бившия иракски лидер Саддам Хюсеин. Други предполагат, че той е бил радикализиран по времето, когато е бил държан в лагер Бука -  американско съоръжение в южен Ирак, където са били задържани много командири на Ал Кайда, пише BBC.

Лидерът на терористическата групировка бе сред най-търсените хора в света. През 2011 година  САЩ обявяват награда за главата му от 10 милиона долара. През 2017 година наградата е увеличена на 25 млн. долара.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети