Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тръмп с план за Близкия Изток, разчерта граница за Израел и Палестина

Свят

Тръмп с план за Близкия Изток, разчерта граница за Израел и Палестина

Тръмп с план за Близкия Изток, разчерта граница за Израел и Палестина - Tribune.bg
Снимка:

Според картата Йерусалим остава израелската столица, палестинците обвиниха САЩ и Израел в заговор

Доналд Тръмп представи план за Близкия изток. Американският президент обяви проект за граници, които да разделят Израел от бъдеща държава Палестина и коментира, че израелците правят „голяма крачка към мира“, съобщава АФП.

Според Тръмп предоставяната възможност за мир в региона може да е „последната, която ще имат“.

„Палестинците живеят в бедност и насилие, експлоатирани от онези, които искат да ги използват като пешки за насърчаване на тероризма и екстремизма. Те заслужават далеч по-добър живот“, заяви Тръмп.

Според плана му Йерусалим ще остане „неделима столица на Израел“, а палестинците ще имат своя столица в Източен Йерусалим. Бъдещата Палестина трябва да е демилитаризирана.

Тръмп заяви, че е писал във вторник до палестинския президент Махмуд Абас да се включи с подкрепа за плана и призова палестинците да обърнат гръб на радикалното движение „Хамас“.

Палестинските лидери обаче отхвърлиха предложенията. Президентът Абас каза, че представеният план е „заговор, който няма да успее“, а от тях се искала „капитулация пред Израел и потъпкване на дългогодишните стремежи на палестинския народ“.

„Ако Йерусалим не е столица на палестинската държава, как бихме приели това? Това е невъзможно за всяко дете, арабче, мюсюлманче или християнче“, каза Махмуд Абас.

Групировката Хамас, която управлява Ивицата Газа също обяви, че „никога няма да приеме заместител на Йерусалим като столица на палестинската държава“.

Въпреки невъзможността на плана е факт, че картата на Тръмп обещава на палестинците повече от два пъти по-големи територии, отколкото контролират в момента, както и икономически план за съживяване на палестинската икономика, който ще се реализира от инвестиционен фонд от 50 милиарда щатски долара.

Последните преговори за мир между израелците и палестинците се провалиха през 2014 г.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати