Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тръмп: Моля ви да изберете величието

Свят

Тръмп: Моля ви да изберете величието

Тръмп: Моля ви да изберете величието - Tribune.bg
Снимка:

Американският президент произнесе речта си "За състоянието на съюза"

Президентът Доналд Тръмп държа годишната си рече пред Конгреса - „За състоянието на съюза“. Над 80 минути Тръмп говори както за вътрешната политика в родината си, така и за международната. Една от най-чаканите речи в САЩ и по света бе произнесена със седмица закъснение – а причината бе временното блокиране на американската администрация, тъй като Тръмп и Конгреса нямат съгласие около бюджета на страната.

Въпреки това американският държавен глава започна речта си с призив за обединение в името на страната.

„Трябва да отхвърлим политиката на отмъщение, съпротива и възмездие - и да приемем безграничния потенциал на сътрудничество, компромис и общото благо. Заедно можем да прекъснем десетилетията на политически застой. Можем да преодолеем старите разделения, да излекуваме старите рани, да изградим нови коалиции, да изградим нови решения и да отключим необикновеното обещание за бъдещето на Америка. Днес аз избирам величието“, заяви Тръмп.

„Избирам величието“ - бе и основната теза в речта му. И докато в началото Тръмп говори за обединение в името на страната, в речта му пролича и дълбокото разединение. Международните агенции отбелязват и че той не пропусна момента да захапе демократите.

„В Съединените щати се случва икономическо чудо и единственото нещо, което може да го спре, са глупавите войни, политиката или смешните партизански разследвания“, посочи Тръмп. Мнозина анализатори коментираха, че това е било директно обръщение към демократите за разследванията срещу президента.

„Тук, в Съединените щати, ние сме обезпокоени от нови призиви за приемане на социализъм в нашата страна. Америка е основана на свободата и независимоста - без принуда от страна на правителството. Ние сме родени свободни и ще останем свободни. Тази вечер подновяваме нашата решимост, че Америка никога няма да бъде социалистическа страна“, обеща Тръмп.

Той обаче не пропусна тежката тема за стената и отбеляза, че нелегалната миграция е най-големият проблем за родината. Американският президент продължава да настоява, че стената с Мексико трябва да бъде построена.

Сред темите бяха и победа над „Ислямска държава“, Близкия изток, Китай, Венецуела.

Речта му често бе прекъсвана от възгласи в залата -“САЩ, САЩ“. Според някои международни издания те са идвали основно от републиканците, но и демократите са се включвали в тях.

Истинска еуфория настана, когато Тръмп забеляза големият брой жени в залата и подчерта, че сега в Конгреса са избрани рекорден брой жени. Това отново доведе до щастливи възгласи в залата, а дамите - облечени основно в бяло- се изправиха на крака.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати