Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико, ако не се одобри финансиране за граничната стена

Свят

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико, ако не се одобри финансиране за граничната стена

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико, ако не се одобри финансиране за граничната стена - Tribune.bg
Снимка:

Спорът провокира частично спиране на работата на федералното правителство

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико, ако конгресмените демократи не одобрят финансирането на граничната стена, предаде Франс прес.

Спорът провокира частично спиране на работата на федералното правителство от 22 декември.

"Ще бъдем принудени да затворим изцяло южната граница, ако създаващите пречки демократи не ни дадат средства за завършването на стената", написа Тръмп в Туитър и призова конгресмените от Демократическата партия да "променят нелепите закони за имиграцията, превърнали се в бреме за страната ни".

Тръмп посочи, че затварянето на границата ще е изгодна операция, тъй като САЩ губят повече от 75 милиарда долара годишно от търговията си с Мексико при условията на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (без да се включват сумите от наркотрафика, които са в пъти повече).

Страни по договора за свободна търговия са САЩ, Канада и Мексико. Контрактът често беше обект на критики от страна на Тръмп и в края на миналия месец беше подписано ново споразумение, което да го замести.

"Ще изградим стената или ще затворим южната граница", категоричен беше Тръмп в Туитър.

В рамките на бюджетния спор демократите засега категорично отказват да се поддадат на исканията на Тръмп за построяването на граничната стена. Тръмп, от своя страна, не иска да подпише Закона за бюджета, ако не бъдат предоставени 5 млрд. долара за стената.

Поради конфликта части от правителството на САЩ не са получавали финансиране от седмица. Преговорите между демократите и републиканците се провалиха и вчера и правителството не поднови дейността си.

Стената на границата с Мексико беше един от важните проекти на Доналд Тръмп в предизборната му кампания преди две години. По онова време той обеща, че Мексико ще плати за строежа ѝ.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати