Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тридневни протести на летището в Хонконг

Свят

Тридневни протести на летището в Хонконг

Тридневни протести на летището в Хонконг - Tribune.bg

САЩ и Китай с взаимни обвинения за демонстрациите

Протестите в Хонконг не стихват вече втори месец. Сега те има ново място. Следващите три дни демонстрациите ще са на летището в Хонконг. А протестиращите ще посрещат туристите с развети знамена и лозунги. Целта е да се информира все повече международната общност за недоволството в Хонконг.

Редица държави обаче вече публикуваха предупреждения към гражданите си, които пътуват за Хонконг. Притесненията са, че неспиращите протести ще повлияят на туризма в мегаполиса, като вече се наблюдава и спад на посетителите.

На фона на демонстрациите се заформя и нов международен скандал. Отношенията по оста Вашингтон – Пекин стават все по-напрегнати, и то не само заради водената търговска война.

Вестник Ta Kung Pao - издание в Пекин - публикува снимка на американския дипломат Джули Идей, който се среща с студентски лидери в хотел, под заглавието „Чуждите сили се намесват“. Китай поиска от САЩ да обяснят доклади, че неговите дипломати са в контакт с лидерите на протести в Хонконг. Реакцията от Вашингтон не закъсня. САЩ отхвърлиха обвинението, заявявайки, че неговите дипломати се срещат с широк кръг хора - включително от правителството и от бизнеса, пише БиБиСи. САЩ дори заявиха, че подобни действия от страна на Китай наподобяват на „агресивен режим“. От своя страна, Пекин определи реакцията като „гангстерска логика“.

Протестите в Хонконг започнаха на 9 юни заради проектозакона, позволяващ екстрадиране в Китай. Има и редица данни за полицейско насилие по време на демонстрациите. Близо 600 души са арестувани и са им повдигнати различни обвинения. Хонконг е част от Китай, но неговите граждани имат по-голяма автономия от тези на континенталната част.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати