Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Трима души се изправят пред съда за зрелищния обир в музей в Дрезден през 2019 г.

Свят

Трима души се изправят пред съда за зрелищния обир в музей в Дрезден през 2019 г.

Трима души се изправят пред съда за зрелищния обир в музей в Дрезден през 2019 г. - Tribune.bg
Снимка:

Обирът беше определен като един от най-зрелищните през последните десетилетия

Трима души бяха арестувани във връзка с кражбата на диаманти от трезора на музей в Германия миналата година. Заподозрените са обвинени в кражбата на повече от десет инкрустирани с диаманти предмети на изкуството с невероятна стойност от известния музей "Грюнес Гевьолбе" ("Зелен свод") в Дрезден през ноември 2019 г. В акцията по издирване на заподозрените се включиха 1600 полицаи като се предполага, че тримата арестувани са членове на известна престъпна фамилна мрежа със седалище в Берлин.

Зрелищната полицейска акцияЗрелищната полицейска акция

Обирът беше определен като един от най-зрелищните през последните десетилетия. Изнесените скъпоценности бяха на предполагаема стойност около милиард евро. Сензационният грабеж е засегнал историческата част от колекцията, където се съхраняват бижута и други ювелирни изделия, както и особено ценни произведения на изкуството. Според данните до момента по време на обира са задигнати рубини, смарагди и сапфири. Други откраднати предмети включват инкрустиран с диаманти меч и аксесоар, съдържащ известен 49-каратов бял диамант.

„Предметите не могат да бъдат продадени законно на пазара за изкуство - те са твърде известни“, каза Марион Акерман, ръководител на държавните музеи в Дрезден, малко след обира.

MузеятMузеят"Грюнес Гевьолбе"

На 25 ноември миналата година, в ранните часове, крадците премахват част от желязна решетка на приземен прозорец и след това разбиват стъкло, за да влязат в музея. Те са успели да прекъснат електрозахранването и да проникнат в музея, без да задействат алармените системи.

Разследващите бяха предложили награда до 500 000 евро (590 000 долара; 450 000 британски лири) за информация, водеща до обирджиите, припомня Би Би Си.

Музеят „Грюнес Гевьолбе" , който е нещо като съкровищница и дарохранителница, е създаден в периода 1723-1730 от саксонския курфюрст Август II Силни. Днес музеят има две различни колекции. Историческата се намира в партерните помещения на замъка, които са възстановени в оригиналния си вид.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема