Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тръмп с идея за намаляване на цените на лекарствата

Свят

Тръмп с идея за намаляване на цените на лекарствата

Тръмп с идея за намаляване на цените на лекарствата - Tribune.bg
Снимка:

Задължава фармацевтичните компании да обявяват в рекламите колко струват продуктите им

Администрацията на президента Доналд Тръмп предлага фармацевтичните компании да обявяват цените на лекарствата в рекламните си клипове. Целта – да се намали цената на лечението в Съединените щати, предаде АФП. Агенцията посочва, че през 2016 г. разходите за здраве в САЩ са се увеличили с 4,3% и са достигнати 3300 млрд. долара или по 10 500 долара на човек.

Фармацевтичната индустрия отвъд океана до момента е задължена да обявява в рекламните клипове само вторичните ефекти на медикаментите. В рекламните послания не се отбелязва „отражението на покупката за вашите портфейли“, се казва в официално съобщение на министерството на здравеопазването на САЩ. Институцията защитава мнението, че „болните заслужават повече прозрачност“.

Министерството напомня, че десетте най-рекламирани лекарства в САЩ имат цена от 535 до 11 000 долара месечно.

„Хората трябва да знаят колко струва дадено лекарство и колко ще им струва лечението, преди да застанат пред касата в аптеката“, обяснява министърът на здравеопазването Алекс Азар.

Цената на лекарствата е „финансова пропаст“ за мнозина американци, защото в САЩ няма система за обществено здравно осигуряване, подобна на тези в Европа. Страната не разполага с орган, който да преговаря по въпросите за ценообразуването с фармацевтичните лаборатории. Самите лаборатории пък определят свободно цените си в зависимост от търсенето и предлагането.

По текста работи: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още