Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Беларус: Шокови гранати и бой с палки на протеста в изборната нощ

Свят

В Беларус: Шокови гранати и бой с палки на протеста в изборната нощ

Снимка:

ЦИК обяви победата на Лукашенко с 80,23%, загубилата претендентка Светлана Тихановска опита с обръщение да спре безредиците

Победител с 80,23% от гласовете в проведените избори в Беларус е досегашният президент на Александър Лукашенко, съобщи председателят на ЦИК Лидия Ермошина.

„Не се очаква окончателните резултати да се различават съществено от предварително представените данни“, подчерта на пресконференция председателят на беларуския ЦИК.

БГНЕСБГНЕС

Изборите в страната продължиха 5 дни, като в рамките на предварителното гласуване са участвали 41,7% от гласоподавателите, което се смята за рекорд.

Основни претенденти в предизборната надпревара бяха досегашният президент Александър Лукашенко, който е на този пост от 1994 г., и Светлана Тихановска.

БГНЕСБГНЕС

Организации на правозащитници коментират, че досегашният президент е регистрирал съкрушителна победа, но постигната при твърде спорни избори.

БГНЕСБГНЕС

В самия изборен ден – 9 август, след като гласува, Лукашенко обяви категорично, че страната няма да бъде потопена в хаос и гражданска война след изборите. След приключването на изборния ден обаче, в Минск започнаха безредици, довели до задържането на стотици протестиращи, съобщава Евронюз.

БГНЕСБГНЕС

Според медията хиляди протестиращи са се изсипали на улиците след първите предварителни резултати, показващи победа за Лукашенко. Беларуската полиция, от своя страна, е реагирала на опозиционните маршове с насилствено разпръскване с палки, водни оръдия, сълзотворен газ и шокови гранати. В някои местни сайтове се говори и за стрелба с гумени куршуми.

БГНЕСБГНЕС

Според една от водещите групи за правата на човека във Вясна има един убит при безредиците, а стотици са били задържани на фона на жестоката репресия. По официални данни, по време на демонстрациите в подкрепа на съперниците на Лукашенко, са били задържани 270 души.

БГНЕСБГНЕС

Председателят на ЦИК Лидия Ермошина съобщи, че в 1 часа през нощта тя и още един член на комисията са били евакуирани от сградата на правителството. Поради тази причина тя е получила резултатите от гласуването непосредствено преди брифинга с медиите.

Късно снощи един от основните претенденти за поста президент на Беларус – Светлана Тихановска, в опит да спре безредиците е направила обръщение, в което призова привържениците си да избягват провокациите и да не дават повод за използване на насилие.

БГНЕСБГНЕС

„Искам да помоля полицията и армията да не забравят, че те са част от народа“, апелира в изявлението си Тихановская.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още