Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Тунберг пред ООН: Вие откраднахте моите мечти и детството ми

Свят

Тунберг пред ООН: Вие откраднахте моите мечти и детството ми

Тунберг пред ООН: Вие откраднахте моите мечти и детството ми - Tribune.bg
Снимка:

Видимо ядосаната Грета Тунберг се обърна към срещата на върха на ООН по въпросите на климата в понеделник, обвинявайки световните лидери, че са предали нейното поколение чрез тяхното бездействие.

„Всичко това не е наред. Не бива да съм тук. Трябва да се върна в училище от другата страна на океана“, казва 16-годишната шведка, която пропусна една година от обучението си.

„Вие идвате при нас, младите хора, за надежда. Как се осмелявате?“, изригна тя.

„Вие откраднахте мечтите ми и детството ми с празните си думи, но въпреки това аз съм един от късметлиите. Хората страдат, хората умират, цели екосистеми се рушат. Ние сме в началото на масово изчезване и всичко, за което можете да говорите, са парите и приказките за вечен икономически растеж. Как се осмелявате!“, попита тя световните лидери.

„Но без значение колко съм тъжна и ядосана, не искам да вярвам в това, защото ако наистина разбирате ситуацията и все още продължавате да не успеете да действате, тогава щяхте да сте злото и аз отказвам да повярвам“, каза тя.

Тунберг, която често изглежда, че се чувства неудобно в светлината на прожекторите и се възприема неохотно като лидер, след това подробно описа различните цели, които се пропускат, подчертавайки риска от „необратими верижни реакции извън контрола на хората“.

„Вие ни проваляте“, заключи тя. „Но младите хора започват да разбират вашето предателство. Очите на всички бъдещи поколения са над вас. И ако решите да ни провалите, казвам, никога няма да ви простим“.


Коментари (1)

ИСТИНАТА Това дете има трайно увреждане. Едно 16 г.дете, би трябвало да е в училище, а не една година да обикаля и да бъде използвано, естествено финансирано. За тази цел има достатъчно учени професори. ГРЕТА, ТРЯБВАШЕ ДА СИ ЖИВЯЛА В Б-Я ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА, ТОГАВА БИ РАЗБРАЛА ИСТИНСКИЯТ СМИСЪЛ НА ДУМИТЕ, КАКВО ОЗНАЧАВА ДА ТИ ОТКРАДНАТ ДЕТСТВОТО И МЛАДОСТТА. ВЪРНИ СЕ В УЧ-ЩЕ, ПРОДЪЛЖИ ОБРАЗОВАНИЕТО СИ И КОГАТО ПОРАСНЕШ, СИ ИЗБЕРИ ПРОФЕСИЯ, КОЯТО ДА ПРАКТИКЪВАШ.
25.09.2019 11:22 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема