Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция освободи американския пастор Брънсън

Свят

Турция освободи американския пастор Брънсън

Турция освободи американския пастор Брънсън - Tribune.bg
Снимка:

Той бе обвинен в терористична дейност

Турски съд освободи американският пастор Андрю Брънсън. Съдът го осъди на три години затвор, но обяви, че той няма да лежи зад решетките, заради времето, което вече е излежал. Освен това съдът отмени домашния арест на пастора. Това означава и че той може да пътува извън Турция. Адвокатът на пастора коментира, че той най-вероятно ще напусне страната незабавно.

Брънсън живее повече от две десетилетия в Турция. През 2016 година бе арестуван и обвинен за участие в терористична организация. През юли бе преместен от затвора под домашен арест. Прокуратурата в Турция поиска той да бъде осъден на 10 години затвор.

Именно задържането на американския пастор в Турция доведе до напрежение между Вашингтон и Анкара. САЩ наложиха санкции на Турция заради казуса и призоваха властите да го освободят. Турция обаче отказваше. Заради спада на турската лира пък президентът Ердоган обвини САЩ, че участват в заговор срещу родината му.

Американският президент приветства новината за Брънсън, като написа в Туитър, че се е работило усилено за неговото освобождаване.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още