Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турската лира с покачване около 25 % след рекордния срив

Свят

Турската лира с покачване около 25 % след рекордния срив

Турската лира с покачване около 25 % след рекордния срив - Tribune.bg
Снимка:

Турция с пакет от мерки, които покачиха сриналата се лирата, съобщава ДПА. Валутата се покачи с около 25 процента спрямо долара и еврото, след като преди това бе стигнала исторически ниски равнища. След заседание на турското правителство, снощи президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че в бъдеще депозитите на хората ще бъдат защитени от загуби, причинени от колебанията на обменния курс. Ако загубите се окажат по-големи от лихвата, обещана от банките по съответните депозити, те ще бъдат компенсирани.

„Това може да е сигнал, че най-лошото за лирата вече е приключило, ако програмата успее да възстанови доверието сред депозантите“, коментира Тод Шуберт, директор в Bank of Singapore пред Блумбърг. Целта на мерките на правителството е да охлади апетита на турците за американски долари и да сложи край на тримесечния спад на турската лира. Но как точно ще реагират инвеститорите, остава да покаже бъдещето.

Правителството нарече възстановяването на лирата голяма победа, но икономисти нарекоха политиката на Ердоган безразсъдна и посочиха, че сегашната инфлация от 21 процента ще скочи следващата година на 30 на сто.

Под натиска на Ердоган централната банка намали лихвите с 500 базисни пункта от септември насам. Но президентът уверява, че трудностите са временни и ще има стабилност и просперитет.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети