Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турските депутати решиха: Изпращат армия в Либия

Свят

Турските депутати решиха: Изпращат армия в Либия

Снимка:

Турският Меджлис одобри изпращането на войски в Либия. Общо 509 парламентаристи участваха в гласуването, 325 от които гласуваха „за“ резолюцията, докато 184 гласуваха „против“.

В момента в Либия има паралелно две изпълнителни власти: международно признатият парламент с премиер Фаиз Сарай, и временният кабинет на Абдула Абдурахман ат-Тани, действащ в източната част на страната, подкрепен от фелдмаршала на Либийската национална армия Халифа Хафтар.

Ердоган многократно е заявявал готовността си да изпрати военни части в Либия, ако правителството на Националното споразумение (ПНС) в Триполи го помоли за помощ. Той  подписа резолюция в понеделник, заявявайки, че събитията в Либия представляват заплаха за региона и поиска разрешение за разполагане на турските сили в чужди държави, за да се намесят в конфликти извън границите на Турция за период от една година.

„Правителството на Либия на националното споразумение поиска от Турция военна подкрепа за борба със заплахите спрямо териториалната цялост и стабилност на Либия, които биха могли да засегнат целия регион, под формата на Ислямска държава, Ал Кайда и други терористични организации или незаконни въоръжени групи, както и нелегална миграция и трафик на хора“, се казва в мандата. В изявлението се добавя, че Турция има за цел да предостави хуманитарна помощ на хората на Либия и да защити застрашените интереси на Турция.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още