Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турските власти превръщат още една църква в Истанбул в джамия

Свят

Турските власти превръщат още една църква в Истанбул в джамия

Турските власти превръщат още една църква в Истанбул в джамия - Tribune.bg
Снимка:

Манастирът, в който се намира известната църква „Христос Спасител”, се предава на Дианет

Правителството на Турция е взело решение да превърне манастира Хора в Истанбул в джамия и решението е публикувано днес в правителствения вестник, съобщава БГНЕС.

Манастирът е един от най-емблематичните византийски паметници от епохата на императорите Комнин, известен със своите фрески. Решението на турските власти е да бъде превърнат в джамия, подобно на катедралата „Света София”. Манастирът, в който се намира известната църква „Христос Спасител”, се предава на Дирекцията по религиозни въпроси - Дианет, а византийските фрески ще бъдат закрити, за да се превърне църквата в джамия.

Манастирът Хора е построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници в Истанбул. Сградата е превърната в джамия през 1511 г. след превземането на Константинопол.

Манастирът е функционирал като джамия в продължение на 434 години и през 1945 г. с решение на правителството е превърнат в музей.

През 2019 г. Върховният административен съд на Турция взема решение отново да превърне манастира в джамия, обявявайки решението от 1945 г. за незаконно. Решението не беше изпълнено досега, тъй като нямаше издаден президентски указ.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема