Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турските власти превръщат още една църква в Истанбул в джамия

Свят

Турските власти превръщат още една църква в Истанбул в джамия

Снимка:

Манастирът, в който се намира известната църква „Христос Спасител”, се предава на Дианет

Правителството на Турция е взело решение да превърне манастира Хора в Истанбул в джамия и решението е публикувано днес в правителствения вестник, съобщава БГНЕС.

Манастирът е един от най-емблематичните византийски паметници от епохата на императорите Комнин, известен със своите фрески. Решението на турските власти е да бъде превърнат в джамия, подобно на катедралата „Света София”. Манастирът, в който се намира известната църква „Христос Спасител”, се предава на Дирекцията по религиозни въпроси - Дианет, а византийските фрески ще бъдат закрити, за да се превърне църквата в джамия.

Манастирът Хора е построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници в Истанбул. Сградата е превърната в джамия през 1511 г. след превземането на Константинопол.

Манастирът е функционирал като джамия в продължение на 434 години и през 1945 г. с решение на правителството е превърнат в музей.

През 2019 г. Върховният административен съд на Турция взема решение отново да превърне манастира в джамия, обявявайки решението от 1945 г. за незаконно. Решението не беше изпълнено досега, тъй като нямаше издаден президентски указ.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още