Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турско семейство учени в основата на ваксината срещу ковид с 90% ефективност

Свят

Турско семейство учени в основата на ваксината срещу ковид с 90% ефективност

Снимка:

Угур Шахин държи 18% от акциите на Biоntесh

Турското семейство учени - Угур Шахин и Йозлем Тюречи, са в основата на ваксината на срещу COVID-19 с 90% ефективност, разкрива Дойче веле. Те стоят зад германската Biontech, която обедини усилия с американската Pfizer. Обикновено разработването на ваксина отнема между осем и десет години, а учените от Biontech със седалище в германския град Майнц, успяват да го постигнат за по-малко от година.

54-годишният Угур Шахин, който на хартия вече се нарежда сред 100-те най-богати германци, е роден в Турция, но още 4-годишен пристига с майка си в Кьолн. Съпругата му Йозлем Тюречи е дъщеря на турски лекар, който емигрира от Истанбул в Германия, Тя е смятана за пионер в областта на имунотерапията срещу рак.

През 2008 г. те са сред съоснователите на Biontech. Компанията работи основно върху технологии и медикаменти за имунотерапия на онкоболни пациенти. Досега, обаче, нито един продукт на компанията не е получил одобрение да стъпи на пазара.

Партньорът на Biontech - американската компания Pfizer, ще се стреми към цена от 40 долара за две дози ваксина срещу коронавирус, съобщи преди време Bloomberg.

Компанията планира да определи цена на своята проектоваксина, която да е „доста под типичните пазарни цени“ с оглед на положението, в което се намира светът в момента, предаде БНР.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още