Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция дава хуманитарна помощ на Палестина

Свят

Турция дава хуманитарна помощ на Палестина

Турция дава хуманитарна помощ на Палестина - Tribune.bg
Снимка:

Самолети, превозващи турска хуманитарна помощ за жителите на ивицата Газа, кацнаха в Египет, в съседство с анклава, който е подложен на интензивна израелска блокада и бомбардировки, предаде Анадолската агенция.

Помощта пристигна часове след като израелската армия нареди на всички жители на северната част на Газа да евакуират домовете си и да се отправят на юг в рамките на 24 часа.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси съобщи, че броят на разселените палестинци в Газа е нараснал до над 423 000 души.

При драматична ескалация на напрежението в Близкия изток израелските сили започнаха продължителна и силна военна кампания срещу ивицата Газа в отговор на военната офанзива на палестинската групировка Хамас в израелските територии.

Конфликтът започна на 7 октомври, когато Хамас започна операция "Потоп в Ал-Акса" срещу Израел - многостранна изненадваща атака, включваща порой от ракетни удари и прониквания в Израел по суша, море и въздух.

Хамас заяви, че операцията е в отговор на щурма на джамията Ал-Акса в окупирания Източен Йерусалим и нарастващото насилие на израелските заселници срещу палестинците.

След това израелските военни започнаха операция "Железни мечове" срещу цели на Хамас в Ивицата Газа.

Израелският отговор се изразява в прекъсване на доставките на вода и електроенергия за Газа, което допълнително влошава условията на живот в района, който от 2007 г. насам е подложен на осакатяваща обсада.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати