Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция е пратила в ООН меморандума си с Либия

Свят

Турция е пратила в ООН меморандума си с Либия

Снимка:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в събота, че оспорваният от Атина меморандум за разбирателство, подписан с Либия относно границите в Средиземно море, е изпратен до Организацията на обединените нации, съобщи Анадолската агенция.

Изказвайки се на заседание на Партията на справедливостта и развитието в Истанбул, той също повтори предупреждението си, че Турция ще използва „правата си съгласно международното право, морското право до края“ в Източното Средиземноморие.

В четвъртък турският парламент ратифицира документа. Преди гласуването вицепрезидентът на Турция Фуат Октай говори за „историческо споразумение“, което ще „донесе мир“ на Източното Средиземноморие и солидарност между Турция и Либия.

Гърция, Кипър и Египет заклеймиха споразумението, като Атина твърди, че е юридически невалидно и експулсира посланика на Либия, след като не получи от него документа.

Меморандумът беше подписан на среща в Истанбул на 27 ноември между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Файез ал Серадж, ръководителят на базираното в Триполи правителство, което Анкара подкрепя срещу конкурентни военни сили, базирани в източна Либия.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив