Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция нанесе въздушни удари в Североизточна Сирия, предстои офанзива срещу кюрдите

Свят

Турция нанесе въздушни удари в Североизточна Сирия, предстои офанзива срещу кюрдите

Снимка:

Снощи Тръмп предупреди, че ако Турция атакува, той ще „заличи и изличи“ турската икономика

Напрежението на сирийско-турската граница излиза от контрол. Анкара нанесе въздушни удари срещу щаб на кюрдски отряди в североизточната сирийска провинция Ал Хасеке в околностите на град Ал Маликия, пише Риа новости. Това се случва скоро след като САЩ изтегли войниците си от района.

Няма данни дали има жертви от атаката. Предстои офанзива.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви по-рано, че американските войници в района на предстоящата офанзива вече са се изтеглили.

Кюрдските отряди, които бяха съюзници на САЩ и поддържаха фронта по суша срещу Ислямска държава, предупредиха, че изтеглянето на Вашингтон е отстъпление на договорката с тях. Те поискаха помощ от Сирия и Русия срещу турската агресия.

„Русия и Дамаск трябва да поемат отговорност за защитата на нашия регион от турската атака, защото това също ще застраши интересите на Русия. Ще направим всичко възможно да защитим нашия регион от всякакви атаки и да защитим нашия народ. Началото на всяка война в нашия регион би имало катастрофални резултати за всички страни. Това ще се отрази не само на кюрдите, но и на съществуването на други общности, като асирийци и арменци, както и араби“, заяви съветникът в администрацията на автономията на севера и изтока в Сирия (AANES) Бадран Джакурд.

В САЩ вече назрява недоволство срещу Доналд Тръмп за решението му за изтегляне от Сирия и обещанието към кюрдите, което ги остави незащитени.

„Това решение представлява сериозна заплаха за регионалната сигурност и стабилност. То изпраща опасно послание към Иран и Русия, както и към нашите съюзници, че на Съединените щати не може да се има доверие като партньор“, написа лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Лидерът на съпартийците на Тръмп Мич Маконъл също не е съгласен с Тръмп.

„Внезапното изтегляне на американските части от Сирия ще е от полза само на Русия, Иран и режима на Асад. То ще увеличи риска от прегрупиране на ИДИЛ и други терористични организации“, написа Маконъл.

Решението на Ердоган за удар в северна Сирия идва въпреки снощното предупреждение на Тръмп, че ако това се случи, САЩ ще „заличи и изличи“ турската икономика.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още