Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция обяви, че предприема съдебни и дипломатически действия заради карикатурата на Ердоган в "Шарли ебдо"

Свят

Турция обяви, че предприема съдебни и дипломатически действия заради карикатурата на Ердоган в "Шарли ебдо"

Турция обяви, че предприема съдебни и дипломатически действия заради карикатурата на Ердоган в Шарли ебдо - Tribune.bg
Снимка:

Турция обяви, че предприема съдебни и дипломатически действия в отговор на карикатурата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във френското сатирично списание "Шарли ебдо". Новината съобщи дирекцията по комуникациите на турското президентство, предават световните агенции.

Френското списание публикува на корицата си карикатура, на която Ердоган е изобразен по гащи и с тениска да пие бира от кенче и да вдига полата на жена с хиджап. Надписът на карикатурата гласи: "Ердоган: Насаме той е много забавен".

Държавните медии в южната ни съседка съобщават, че турските прокурори са започнали официално разследване на сатиричното списание.

"Нашият народ не трябва да се съмнява, че всички необходими правни и дипломатически стъпки ще бъдат направени срещу въпросната карикатура. Нашата битка срещу тези груби, злонамерени и обидни действия ще продължи докрай с разум, но и решимост", заяви дирекцията.

Напрежението между Франция и Турция е голямо, особено след като Еманюел Макрон обеща по-строга позиция срещу радикалния ислям. Ердоган призова турците да бойкотират френските стоки и постави под съмнение психичното състояние на Макрон. Ръководни турски представители осъдиха карикатурата, определяйки я като "отвратителен опит" за "разпространяване на културен расизъм и омраза".

Вицепрезидентът Фуат Октай призова международната общност да повиши гласа си срещу "този позор".

„Няма да мълчим пред отвратителните нападки срещу нашата култура и религия, заяви вицепрезидентът в реакция по повод на карикатурата

"Не можете да заблудите никого, като се скриете зад свободата на мисълта", каза той в Twitter.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети