Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция отказва да приеме съболезнованията на САЩ за атентата

Свят

Турция отказва да приеме съболезнованията на САЩ за атентата

Турция отказва да приеме съболезнованията на САЩ за атентата - Tribune.bg
Снимка:

Турция отказа да приеме съболезнованията, изразени от Съединените щати по повод на вчерашния атентат в Истанбул, предава турската НТВ. 

"Дипломатическата мисия на САЩ в Турция е дълбоко натъжена от експлозията в Истанбул този следобед. Изказваме искрените си съболезнования на семействата на загиналите и пожелаваме бързо възстановяване на ранените", се посочва в съболезнователното послание на посолството на САЩ в Анкара, оповестено вчера.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, обаче, оприличи съболезнователното послание на САЩ  в съобщение до турските медии като "убиец, който пръв отива на местопрестъплението".

"Не приемаме, отхвърляме изказаните съболезнования от американското посолство", посочи Сойлу. Причина за реакцията му е фактът, че Турция обвинява САЩ за подкрепата им за Силите за защита на народа (СЗН) - кюрдска милиция в Сирия, която според Анкара е разклонение на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК). Mинистър Сойлу сподели с обществеността най-новите сведения във връзка с атентата и уточни, че извършителката е щяла да бъде отведена в Гърция, ако не е била заловена от турските власти.

"Операциите (по случая) продължават", категоричен е Сойлу. Министърът посочи още, че при техническото подслушване след нападението терористичната организация е издала инструкции терористката да бъде убита.

"Те имаха план да убият терористката и да ни попречат да разкрием цялата мрежа. Но нашите сили за сигурност не позволиха въпросът да бъде прикрит", похвали се Сойлу и изтъкна, че е задържано и лицето, натоварено със задачата да ликвидира изпълнителката.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати