Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция с нови мерки за обществените места в Истанбул

Свят

Турция с нови мерки за обществените места в Истанбул

Турция с нови мерки за обществените места в Истанбул - Tribune.bg
Снимка:

HES-код ще е нужен и на чужденци, пристигащи в Истанбул

В Турция влизат в сила от понеделник нови мерки. На обществени места и държавни учреждения в Истанбул ще се изисква HES-код за коронавирус, пише „Сабах“. Съветът за обществено здраве е предприел стъпка в допълнение към предишни решения относно кода, за да контролира по-добре разпространението на COVID-19.

HES кодът, генериран от ръководен от Министерството на здравеопазването цифров проект, дава уникален номер на всеки гражданин. Той позволява да се провери дали лицето със съответния номера е било заразено или е изложено на риск от инфекция.

Съгласно новите мерки, за HES код ще бъдат проверявани всички граждани, които искат да влязат в държавни институции и организации и във всички държавни и частни училища и институции към Министерството на образованието. Промяната в училищата ще засегне всички, които възнамеряват да влязат в образователните институции, с изключение на учители, ученици и служители, които вече са проверени за оценка на риска от интегрирана система между министерствата на здравеопазването и на образованието.

Мярката ще засегне и всички пристигащи в Истанбул чужденци. Формулярът трябва да бъде попълнен до 72 часа преди влизане на територията на страната. На базата на подадената в него информация гражданите ще получат автоматично индивидуален HES-код. С негова помощ служителите на здравното министерство в Турция ще могат да се свържат с пристигналите, ако бъде установено, че са били в контакт с болни от COVID-19 по време на пътуването или пребиваването си в Турция. От Министерството на здравеопазването предупреждават, че попълненият формуляр може да бъде проверен на границата и ако не е попълнен правилно или в него е въведена невярна информация, може да последват правни и административни действия, включително отказ лицето да бъде допуснато на територията на Турция.

Формулярът може да се изтегли от сайта https://register.health.gov.tr.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети