Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Свят

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция - Tribune.bg
Снимка:

Причина за решението на Ердоган не беше оповестена

Президентът Реджеп Тайип Ердоган оттегли Турция от Истанбулската конвенция. Анадолската агенция съобщи, че държавният глава е подписал указ, според който страната спира участието си в Европейския договор за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие. Причината за решението не беше оповестена.

Вицепрезидентът страната Фуат Октай заяви, че борбата за защита на правата на жените в страната ще продължи.

„Искрената ни борба за подобряване на статуса на турската жена в обществото до нивото, което тя заслужава, ще продължи, като същевременно поддържаме традиционните си ценности. Няма нужда да търсим „лекарство” навън и да имитираме другите нации за постигането на тази върховна цел. Решението е в защита на нашите традиции и обичаи“, написа Октай в Tуитър. Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие беше приета от всички държави-членки на Съвета на Европа на 11 май 2011 г. и стана първото общоевропейско споразумение за борба с насилието над жените и домашното насилие.

Турция стана първата страна, която ратифицира конвенцията, последвана от още 33 държави.

Конвенцията често пъти беше критикувана като противоречив документ.

В България през 2018 г. Конституционният съд реши, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на страната.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема