Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция ще решава съдбата си на балотажа: На първия тур Ердоган взе 49,35%, а Кълъчдароглу – 45%

Свят

Турция ще решава съдбата си на балотажа: На първия тур Ердоган взе 49,35%, а Кълъчдароглу – 45%

Турция ще решава съдбата си на балотажа: На първия тур Ердоган взе 49,35%, а Кълъчдароглу – 45% - Tribune.bg
Снимка:

На стотни от победата на първия тур е сегашният турски президент Реджеп Ердоган.

От днес страната се готви за първия си балотаж на изборите за президент.

Почти пълните резултати от най-важните избори в турската следосманска епоха показаха, че Ердоган - на власт от 2003 г. и непобеден в повече от дузина национални гласувания - не успя да достигне 50-процентния праг, необходим за победа. При преброени 98,88% от гласовете е ясно, че Ердоган е събрал 49,35% от гласовете, а лидерът на опозицията Кемал Кълъчдароглу изостава с 45% - разочароващ резултат, след като последните проучвания преди вота го сочеха като лидер.

Новината за предстоящия балотаж вероятно е разочароваща и за двата лагери, всеки от които имаше надежда за победа още на първи тур.

Ердоган звучеше триумфално, когато малко след полунощ излезе пред море от поддръжници, за да обяви, че е готов да ръководи страната още пет години.

„С цялото си сърце вярвам, че ще продължим да служим на нашия народ и през следващите пет години“, заяви 69-годишният лидер, според когото неговата ислямска управляваща партия и нейните ултранационалистически съюзници са завоювали ясно мнозинство в парламента.

Първият балотаж на президентските избори в 100-годишната история на Турция, която е предимно мюсюлманска, но официално светска, е планиран за 28 май.

Първоначално от лагера на Кълъчдароглу оспорваха преброяването на гласовете и твърдяха, че имат преднина. Но 74-годишният кандидат президент изглеждаше леко обезсърчен, когато се изправи пред репортери рано в понеделник и призна, че вторият тур изглежда неизбежен.

„Ако нашият народ реши да има балотаж, ние абсолютно ще спечелим на втория тур“, категоричен е той.

Съобщената избирателна активност достигна 90 % в това, което се превърна в референдум за най-дългогодишния лидер на Турция и неговата партия с ислямски корени.

Ердоган ръководи 85-милионната държава през една от най-променящите се и разединяващи я епохи. Турция се превърна във военна и геополитическа сила, която играе роля в конфликти от Сирия до Украйна. Влиянието на страната, член на НАТО, както в Европа, така и в Близкия изток, прави резултата от изборите толкова важен за Вашингтон и Брюксел, колкото и за Дамаск и Москва. Ердоган е възхваляван в консервативна Турция, която по време на неговото управление преживя бум в развитието си. По-религиозните гласоподаватели също са му благодарни за решението да премахне ограниченията от светската епоха за забрадките и да открива повече ислямски училища.

Но първото десетилетие на Ердоган, което бе белязано от икономическо съживяване и затопляне на отношенията с Европа, бе последвано от второ, изпълнено със социални и политически сътресения. Вторият тур след две седмици може да даде на Ердоган време да прегрупира силите си и да промени дебата. Но той все още ще бъде притиснат от най-тежката икономическа криза в Турция от 90-те години насам.

По предварителни данни Партията на справедливостта и развитието може да спечели 266 места в парламента, а Народнорепубликанската партия - 168. Партията на националистическото движение и Партията на новото благосъстояние, част от Републиканския алианс, могат да получат съответно 51 и 5 места. Партията на доброто (част от Народния алианс) ще вземе 44 места, а Алиансът на труда и свободата, в който влиза прокюрдската партия, ще получи 66 места.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати