Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция замрази сделка за хеликоптери на стойност 70 млн. евро от Италия след изказването на Драги

Свят

Турция замрази сделка за хеликоптери на стойност 70 млн. евро от Италия след изказването на Драги

Снимка:

Драги нарече Ердоган „диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим“

Турция замрази сделка за закупуване на хеликоптери на стойност 70 милиона евро (83 милиона долара) от италианската компания Leonardo, съобщават вестниците La Repubblica и Il Fatto Quotidiano. Причина станаха думите на италианския премиер Марио Драги, който нарече президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган „диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим“.

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди „неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари“ на премиера Драги, а външно министерство извика за обяснения италианския посланик в Турция.

Според изданията, турските власти настояват за официални извинения от страна на италианското правителство и нямат намерение да се задоволят с разяснения по дипломатически канали.

„Докато от Рим не постъпи отговор, властите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали“, пише „La Repubblica“.

Към момента е замразена сделка на стойност 70 млн. евро за покупка на учебни хеликоптери, която трябваше да бъде подписана през следващите дни.

Предупреждения получиха и други италиански компании, между които и голямата енергийна „Ansaldo Energia“, която строи електростанции в Турция.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема