Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция започна да депортира чуждестранни джихадисти

Свят

Турция започна да депортира чуждестранни джихадисти

Турция започна да депортира чуждестранни джихадисти - Tribune.bg
Снимка:

Турция разкритикува западните държави за отказа им да репатрират своите граждани

Турция е депортирала американски джихадист, а още седем от Германия ще бъдат експулсирани по-късно през седмицата, заяви говорител на вътрешното министерство в понеделник, предаде БГНЕС.

"Един американски чуждестранен терорист боец беше депортиран от Турция след приключване на процедурите", заяви говорителят Исмаил Катаклъ, съобщава Анадолската агенция.

"Програмата за пътуване на седем чуждестранни бойци от германски произход е завършена в центровете за репатриране. Те ще бъдат депортирани на 14 ноември", добави той.

Турция разкритикува западните държави за отказа им да репатрират своите граждани, напуснали страните, за да се присъединят към групата на Ислямска държава (ИД) в Сирия и Ирак, и за отнемането на гражданството на част от тях.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви миналата седмица, че в Турция има близо 1200 чуждестранни членове на ИД в ареста. По думите му страната е заловила 287 души по време на неотдавнашната си операция в Северна Сирия.

"Ще изпратим обратно трима, петима, 10 души", каза Сойлу в петък.

"Не е необходимо да се опитвате да избягате от това, ние ще ги изпратим обратно. Разправете се с тях както искате", добави той.

Остава неясно дали Турция ще успее да репатрира тези, на които е било отнето гражданството.

Нюйоркската конвенция от 1961 г. постановява като незаконно оставянето на хора без гражданство. Въпреки това, няколко държави, включително Великобритания и Франция, не са я ратифицирали, а последните случаи са предизвикали продължителни юридически битки.

Само Великобритания е лишила над 100 души от гражданството им за това, че са се присъединили към джихадистки групи в чужбина.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати