Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Турция започва проучвания за нефт и газ в Черно море

Свят

Турция започва проучвания за нефт и газ в Черно море

Турция започва проучвания за нефт и газ в Черно море - Tribune.bg
Снимка:

Корабът „Фатих“ е използван в Средиземно море, като за две години е направил 4 сондажа

Турция започва проучвания за нефт и газ в Черно море, съобщи турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез. Турският сондажен кораб „Фатих“ започва проучвания в морския участък „Туна-1“, който се намира до бреговете на Егерли, област Зонгулдак. Това са и първите проучвания, които се извършват със собствен кораб от Турция.

Според енергийния министър Дьонмез специалистите от държавната компания „Турски петроли“ са обнадеждени от наличните сеизмични проучвания. Нещо повече, Румъния вече е открила някои находища в полета близки до турската морска зона, а продължават и сеизмичните проучвания в България.

Турският министър на енергетиката уточни, че дълбочината на сондажите ще е около 2км под морското равнище. До момента Турция е направила 10 сондажа край бреговете си, както и 5-6 дълбоководни сондажа в партньорство с международни компании.

Корабът „Фатих“ е използван в Средиземно море, като за две години направи 4 сондажа, включително и в спорната зона около Кипър. Плавателният съд е спуснат на вода през 2011 г. в Южна Корея и модернизиран, като е сред петте съда в света от шесто сондажно поколение. За задачата си в Черно море корабът преминава подготовка от месец и половина в истанбулското пристанище „Хайдарпаша“.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати