Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Учени, които откриват рецептори за температура и допир, спечелиха Нобеловата награда за медицина

Свят

Учени, които откриват рецептори за температура и допир, спечелиха Нобеловата награда за медицина

Учени, които откриват рецептори за температура и допир, спечелиха Нобеловата награда за медицина - Tribune.bg
Снимка:

Двама учени, които са открили как телата ни усещат топлината на слънцето или прегръдката на любим човек, спечелиха Нобелова награда за медицина.

Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутян си поделят тазгодишния приз за работата си върху усещането на допир и температура.

Те са разбрали как телата ни превръщат физическите усещания в електрически импулси в нервната система. Затова се смята, че откритието им може да доведе до нови начини за лечение на болката.

Топлината, студът и докосването са от решаващо значение за преживяването на света около нас и за нашето собствено оцеляване.

Но как всъщност телата ни го правят, беше една от големите загадки на биологията.

Пробивът на професор Дейвид Джулиъс в Калифорнийския университет в Сан Франциско идва от изследване на парещата болка, която изпитваме от яденето на лют пипер. Той експериментира с източника на топлина на лют пипер – веществото капсаицин.

Той откри специфичния тип рецептор (част от клетките ни, която открива света около тях), който реагира на капсаицин.

Допълнителни тестове показаха, че рецепторът реагира на топлина и се задейства при определени температури. Това се случва, например, ако изгорите ръката си с чаша кафе.

Пробивните открития на Джулиъс и Патапутян полагат началото на интензивна изследователска дейност. В резултат на нея бързо се повишава разбирането за това как нервната ни система усеща топлина, студ и механични стимули.

Тазгодишните лауреати идентифицират ключови липсващи звена в познанието за сложното взаимодействие между сетивата ни и околната среда.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети