Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Учени от университета в Южна Каролина откриха природно лекарство срещу рака

Свят

Учени от университета в Южна Каролина откриха природно лекарство срещу рака

Учени от университета в Южна Каролина откриха природно лекарство срещу рака - Tribune.bg
Снимка:

Ключово в борбата с рака на маточната шийка е веществото манзамин А

Учени от медицинския университет в Южна Каролина откриха природно лекарство срещу рака. Става въпрос за веществото, което отделят морските гъби. То може да спре развитието на раковите клетки на шийката на матката,  пише „MedicalXpress“.

Ключово всъщност е отделяното вещество манзамин А. Учените са наблюдавали как то влияе върху размножаването и унищожението на раковите клетки в четири различни клетъчни линии на рак на маточната шийка. Оказва се, че веществото е спряло образуването на нови ракови клетки и е унищожило някои от вече съществуващите, без да навреди на здравите.

Освен това учените са установили, че манзамин А намалява високите нива на експресия на специфичен протеин, който се наблюдава при различни онкологични заболявания.

Това вещество има структура подобна на известните протеинови инхибитори, но е десет пъти по-ефективно от тях, смятат те.

Следващата стъпка на учените е да проведат различни клинични изпитания. От една страна да се види действието на манзамина върху животни, а от друга да се разбере как веществото помага на хората.

По думите на учените повечето от суровините за лабораторен синтез се извличат от нефт, докато гъбите в естественото им местообитание могат да бъдат развъждани изкуствено и за разлика от други форми на аквакултурата да почистват околната среда.


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети