Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Учениците от Ухан се върнаха в училище

Свят

Учениците от Ухан се върнаха в училище

Снимка:

Учениците от епицентъра на коронавируса Ухан се върнаха днес в класните стаи, съобщи АФП. Те трябва да носят задължително маски и преди влизане в училище да преминат през скенер за мерене на температурата, пише БГНЕС.

„Училището най-накрая се отваря отново!", публикувал един потребител на Weibo – китайския аналог на Twitter.

Младежите трябва да седят на самостоятелни чинове, отдалечени на метър един от друг. Днес за първи път от месеци те успяха да видят на живо и учителите си, с които се срещаха само онлайн по време на дистанционното обучение.

Връщането в училище е последната стъпка към постепенното нормализиране на живота в Ухан и околностите на провинция Хубей.

Градът, в който в края на миналата година се появи коронавирусът, преди да се разпространи по целия свят, беше затворен за 76 дни и отвори отново миналия месец.

Днес на училище отидоха учениците от последните класове в професионалните училища и тези, на които предстоят кандидатстудентски изпити.

Все още не са обявени датите за връщане в училище на по-малките ученици.

От ръководството на Ухан заявиха, че всички ученици и преподаватели трябва да бъдат тестирани, преди да се върнат в училище, а сградите трябва да бъдат почистени и дезинфекцирани.

Местните медии съобщават, че някои училища са реорганизирали класните стаи, така че в едно помещение да се намират по-малко ученици.

Отбелязва се, че нито един човек не допуснат да влезе в училище, ако термичните скенери са засекли повишена температура.

На места е въведено изискването ученици и учители да пристигат по различно време на училище.

Агенцията посочва, че големите градове в Китай постепенно се връщат към нормалното си състояние след наложените строги ограничения за пътуване и затварянето на огромни части от икономиката като мярка срещу разпространението на коронавируса.

През последните месеци инфекциите в цялата страна намаляват и повече от месец няма съобщения за нови случаи в провинция Хубей.

Предвижда се Шанхай Дисниленд да отвори отново следващата седмица, след като са подобрени мерките за безопасност, включително температурен скрининг и социално дистанциране.

Въпреки това на чужденците все още им е забранено да влизат в страната, тъй като Китай работи за овладяване на зарази, пренасяни от чужбина.

Китайските граждани, които се връщат у дома, трябва да останат под карантина 14 дни.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още