Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. UK гласува за нов парламент, ¼ вече са пуснали вота си по пощата

Свят

UK гласува за нов парламент, ¼ вече са пуснали вота си по пощата

UK гласува за нов парламент, ¼ вече са пуснали вота си по пощата - Tribune.bg
Снимка:

В Обединеното кралство тече гласуването за парламентарните избори. Те вероятно ще доведат до края на 14-годишното управление на консерваторите и завръщането на лейбъристите на власт, предаде АФП.

Гласоподавателите имат време до 22:00 ч. местно време (00:00ч. българско) да обновят 650-те членове на Камарата на общините.

по предварителни изчисления близо една четвърт от избирателите вече са подали вота си по пощата.

Окончателните резултати се очакват в ранните сутрешни часове на 5 юли, но очакванията са, че върнат на власт Лейбъристката партия и ще сложат край на продължилото близо десетилетие и половина управление на консерваторите. Първият национален вот в страната, откакто Борис Джонсън спечели победа за торите през 2019 г., се провежда след изненадващия призив на министър-председателя Риши Сунак за провеждането му шест месеца предсрочно.

Изглежда, че авантюрата му ще се окаже неуспешна за самия него, тъй като социологическите проучвания през цялата шестседмична кампания - а и през последните две години - сочат тежко поражение за неговата партия.

Това почти сигурно ще постави 61-годишния лидер на лейбъристите Киър Стармър на Даунинг стрийт като лидер на най-голямата партия в парламента.

Стармър вече заяви, че Обединеното кралство няма да се присъедини към ЕС, единния пазар или митническия съюз в рамките на неговия живот, като даде най-твърдото си обещание, че лейбъристите няма да се стремят към по-близки отношения с Европа, ако той е следващият министър-председател.

През последните дни лидерът на лейбъристите започна да говори по-свободно за това какво би направила партията му на власт. Социологическите проучвани сочат, че партията ще постигне категорична победа на общите избори.

Стармър избягваше да говори за отношенията с ЕС по време на кампанията, тъй като лейбъристите се стремят да избегнат грешките, които допуснаха през 2019 г., когато отблъснаха гласоподавателите напускащи ЕС, обещавайки втори референдум.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати