Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Украйна съобщи за нов масов гроб – дали е новата Буча тепърва ще се установява

Свят

Украйна съобщи за нов масов гроб – дали е новата Буча тепърва ще се установява

Украйна съобщи за нов масов гроб – дали е новата Буча тепърва ще се установява - Tribune.bg
Снимка:

Киев съобщи, че са открити стотици гробове край град Изюм след отвоюването му от Русия

Украйна съобщи, че са открити стотици гробове край град Изюм, дни след като градът беше върнат от Русия.

От началото на този месец украинските сили си върнаха контрола върху няколко хиляди квадратни километра територия, която допреди това се намираше под контрола на руските сили, нахлули в Украйна през февруари.

Дървени кръстове, повечето от които маркирани с номера, са били намерени в гора извън града от настъпващите украински сили.

Властите казаха, че ще започнат ексхумирането на някои от гробовете в петък.

Президентът Зеленски от своя страна пък сравни Изюм с украинските градове Буча и Мариупол, превърнали се в символ на жестокостите на руската инвазия в Украйна.

"Русия оставя навсякъде след себе си смърт. Тя трябва да отговаря за това. Светът трябва наистина да държи Русия отговорна за тази война. Ние ще направим всичко за това", увери Зеленски в традиционното си среднощно обръщение към украинците.

Журналисти на Асошиейтед пред са видели мястото с гробовете извън пределите на Изюм. Насред дървета е имало стотици гробове с обикновени дървени кръстове, повечето от които обозначени само с номера. Най-големият гроб е имал обозначение, че в него са били заровени телата на 17 украински военни.

Все още не е ясно какво се е случило с жертвите, но ранните данни предполагат, че някои може да са загинали от обстрел и липса на достъп до здравеопазване.

Има и признаци, че някои от гробовете може да принадлежат на украински войници.

Ръководителят на регионалната полиция Володимир Тимошко каза пред Би Би Си, че 450 тела са били погребани на мястото.

„Искаме светът да знае какво наистина се случва и до какво е довела руската окупация. Буча, Мариупол, сега, за съжаление и Изюм... Русия оставя смъртта навсякъде", каза той. „Трябва да се търси отговорност за това”.

Андрий Йермак, началник на кабинета на президента Зеленски, показа в Туитър мястото на предполагаемото масово гробище.

Изюм лежи в руини като до 80% от инфраструктурата на града е унищожена и все още се откриват тела сред развалините, пише агенцията като се позовава на местен политик.

Изюм и редица други градове в района на Харков бяха освободени по-рано този месец по време на бърза украинска контраофанзива, която изненада руските войски и ги остави неподготвени да защитават позициите си, допълва Би Би Си.

Украйна твърди, че е установила повече от 21 000 възможни военни престъпления - включително убийства на цивилни и изнасилвания. Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека заяви, че ще изпрати екип в Изюм, който да провери твърденията на украинците за масов гроб.

В същото време Украйна заяви, че е открила най-малко 10 места за изтезания в Харковска област.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети