Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Украйна: Състоянието на Чернобилската АЕЦ е стабилно

Свят

Украйна: Състоянието на Чернобилската АЕЦ е стабилно

Украйна: Състоянието на Чернобилската АЕЦ е стабилно - Tribune.bg
Снимка:

Учени предупреждават за възможна нова авария

Състоянието на Чернобилската АЕЦ е стабилно, коментираха украинските власти след предупреждение на група учени от страната за възможна нова авария в атомната електроцентрала, предават световните агенции.

„Сензорите във всички зали в централата са стабилни и не показват признаци за повишение на радиацията“, уточниха и от администрацията на бившата ядрена централа.

Независимо от това остава в сила предупреждението в доклад на украински специалисти, че в погребания реактор има маси от ураниево гориво, в които протичат реакции на ядрено делене 35 години след катастрофата.

На този фон украинските власти са категорични, че няма опасност от самоподдържаща се верижна реакция. Те се ангажират, ако има повишение на неутронния поток, да се прибегне до специално решение, но не уточняват какво ще е то.

Представители на Института за проблеми с безопасността на атомните електроцентрали в Киев напомнят, че увеличаване на броя на реакциите в останките от ядрото на реактора е било очаквано след поставянето на новото защитно покритие през 2016 г. Намаляващото равнище на водата поради изпаряването също може да доведе до засилено отделяне на неутрони.

За съжаление украинските власти не отричат, че след като през 2016 г. е разработена специална програма за наблюдение на процесите в погребаната ядрена централа, държавното предприятие, което следва да я прилага, не разполага с достатъчно средства за целта.

Сп. „Science“ също публикува статия на експерта по ядрени материали Нийл Хаят, който твърди, че има нова опасност от протичане на реакции на делене в останките на ядрото на четвърти реактор, унищожен при катастрофата през 1986 г. Ученият сравни това с „искри в яма за барбекю".

Въпреки тези предупреждения украинското правителство обяви намерението си да използва забранената зона за икономически цели в т.ч. и туризъм.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети