Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Украйна си върна стратегическия град Херсон, руснаците обявиха Геническ за „временна столица“

Свят

Украйна си върна стратегическия град Херсон, руснаците обявиха Геническ за „временна столица“

Украйна си върна стратегическия град Херсон, руснаците обявиха Геническ за временна столица - Tribune.bg
Снимка:

„Херсон е наш“, обяви украинският президент Володимир Зеленски, след като руската армия се изтегли от града. Херсон беше единствената регионална столица, която Москва успя да превземе за деветте месеца на инвазията си в Украйна. Вчера обаче украинските сили си върнаха контрола в южния град.

В Херсон отпразнуваха връщането си под украински контрол централния  площад, където местните изпяха химна на Украйна. Това показва видео, публикувано от украинския президент в социалните медии.

„Специални части вече са в града“, написа Зеленски в Telegram, публикувайки кадри, на които украинските войски се събират с жителите. На около 50 километра от града Андрий Жолоб, командир на медицинска част, каза, че са били поздравени от усмихнати лица и са им дали „бродирани кърпи, които показваме на нашите превозни средства“. „Виждаме деца да тичат да ни посрещнат и да ни поздравяват“, каза Жолоб пред АФП.

В близката област Николаев, която руските сили не успяха да превземат въпреки месеците на атаки, губернаторът Виталий Ким каза, че целият регион, с изключение на нос Кинбърн на юг, е върнат под контрола на Украйна. „Сега е официално: цялата Николаевска област (с изключение на Кинбърн) е освободена“, написа Ким в Telegram.

САЩ приветстваха „изключителната победа“ на Украйна в Херсон. „Това е голям момент и се дължи на невероятната упоритост и умения на украинците, подкрепени от непреклонната и обединена подкрепа на Съединените щати и нашите съюзници“, каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, докато пътуваше до Камбоджа с президента Джо Байдън за регионална среща на върха.

Междувременно Москва обяви град Геническ за временна административна столица на Херсонска област. Според руското министерство на отбраната е завършило „пребазирането на група руски войски от десния бряг на Днепър на левия бряг по посока на Херсон, без да се стигне до загуби на техника и личен състав“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати