Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Украйна удължи военното положение, Русия засили настъплението към Донбас

Свят

Украйна удължи военното положение, Русия засили настъплението към Донбас

Украйна удължи военното положение, Русия засили настъплението към Донбас - Tribune.bg
Снимка:

Докато украинският парламент ратифицира два президентски указа за удължаване на военното положение в страната, Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва, докато Русия засили настъплението в източната част на Донбас, провеждайки голяма офанзива в Луганск.

Руската армия се опитва да завземе градовете Славянск и Сивиродонецк, но украинските сили удържаха настъплението им до неделя.  

Украинските депутати подписаха с абсолютно мнозинство два президентски указа за удължаване на военното положение и общата мобилизация за три месеца до 23 август.

„Невъзможно е да се преговаря както обикновено с Русия след клането в Буча“, заяви полският президент Анджей Дуда пред украинските депутати в Радата.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви в интервю, че няма да има прекратяване на огъня или отстъпки пред Русия, тъй като това би ѝ позволило да се прегрупира и да атакува отново.

Русия спря доставките на газ за Финландия в събота сутринта в отговор на кандидатурата на страната за членство в НАТО.

Москва ще обмисли възможността за размяна на украинските войници, които се предадоха в стоманодобивния завод „Азовстал“, за заловения преди това пропутински депутат Виктор Медведчук, заяви руският преговарящ Леонид Слуцкий.

По-рано Москва съобщи, че повече от 1900 украински бойци в завода са се предали.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, с който одобрява военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара (около 37,5 млрд. евро).

Руската Дума заяви, че ще обмисли възможността да разреши на руснаци над 40 години и на чужденци над 30 години да се запишат в армията.

Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Г-7 обеща помощ на Украйна в размер на 19,8 млрд. долара (18,75 млрд. евро) за укрепване на финансите на Украйна и над 18 млрд. долара (17 млрд. евро) за украинските военни. Зеленски заяви, че украинската армия ежедневно губи между 50 и 100 военнослужещи.  

Въпреки че Украйна не разкрива своите жертви, в средата на април Зеленски заяви, че до този момент са загинали между 2500 и 3000 украински войници.


Топ новини

виж още
Актуална тема