Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Украйна: Унищожихме една трета от руския Черноморски флот

Свят

Украйна: Унищожихме една трета от руския Черноморски флот

Украйна: Унищожихме една трета от руския Черноморски флот - Tribune.bg
Снимка:

Военноморските сили на Украйна обявиха, че ситуацията в морето е трайно променена

След успешни атаки срещу руски кораби в Черно море, окупаторите започнаха периодично да разместват личния състав на корабите и катерите, заяви говорителят на украинските ВМС Дмитрий Плетенчук в ефира на телевизионния канал „Свобода“.

Той подчерта, че врагът не може да си позволи напълно да напусне Черно море, защото това би било капитулация. В същото време за руснаците е трудно да заменят повредени или унищожени кораби.

„Агресорът е добре запознат със ситуацията от доста дълго време. Ето защо той предприема съответните мерки, като дислоциране на кораби и техния персонал, смяна на бази, периодично пренасочване на кораби между бази, предимно в Новоросийск, Сочи, Туапсе. Затова, не може да се каже, че той не реагира. Те много добре разбират опасността, но все пак са принудени да изпълняват задачи в Черно море, не могат да си позволят да напуснат напълно акваторията, защото тогава това се нарича капитулация. Въпреки това гледат да не излизат много море”, обясни той.

Към сутринта на 21 февруари, според Плетенчук, във водите е имало само два вражески кораба. Ракети носители изобщо нямало.

В същото време той отбеляза, че руснаците се опитват да изпълняват задачи и в бъдеще - поне в крайбрежните води.

„По принцип това е защита на акваторията на базите и контрол на гражданското корабоплаване, предимно в Керченския пролив, който според нашите украински разпоредби вече е затворен за корабоплаване, защото това са териториалните води на Украйна и ние имаме право да ги затворим“, каза говорителят на украинските ВМС.

Плетенчук добави, че благодарение на действията на украинските сили Русия е загубила една трета от флота си в Черно море.

„Повредените или ликвидирани кораби на руския Черноморски флот са доста трудни за замяна, като се има предвид, че Босфорът е затворен за преминаване на военни кораби поради Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Съответно няма смисъл да се попълват, защото дори тези кораби, които са налични сега, не изпълняват напълно задачите, за които са там. Освен това, колкото повече кораби има, толкова повече цели ще има, толкова по-големи ще са загубите. И те го разбират прекрасно“, обобщи той.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Черно море, есен
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати