Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин

Свят

Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин

Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин - Tribune.bg
Снимка:

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Владимир Путин. Според Будапеща посещението е "мисия за мир", докато според Брюксел Орбан не представлява Европейския съюз по никакъв начин, въпреки че Унгария е ротационен председател на ЕС.

В началото на разговорите Владимир Путин заяви, че Орбан е в Москва, включително и в качеството си на ротационен председател на Съвета на Европа. Руският президент е помолил унгарския премиер да го запознае с позициите на ЕС и Унгария по конфликта в Украйна.

Виктор Орбан определи посещението си като особено. По думите му Унгария, скоро ще остане последната държава, която може да разговаря и с Русия и с Украйна. Във вторник унгарският премиер посети и Киев, където помоли президента Зеленски да обмисли възможността за прекратяване на огъня, за да се ускорят мирните преговори.

Владимир Путин каза на Виктор Орбан, че е готов да обсъди "нюансите" на мирните предложения за прекратяване на конфликта в Украйна, предаде Ройтерс. Путин отбеляза, че е готов да чуе позицията на унгарския лидер за Украйна и да получи от Орбан информация за възгледите на други европейски партньори.

Руския президент посочи, че ще представи на унгарския премиер идеи за това как Русия и Украйна могат да постигнат мирно решение на конфликта. Той също така подчерта, че разбира, че председателството на Съвета на Европейския съюз е на ротационен принцип и че Унгария няма да го изпълнява вечно.

"Надявам се, че ще имаме възможност да обменим мнения за изграждането на двустранни отношения в тази трудна ситуация и, разбира се, да говорим за перспективите за развитие на най-голямата европейска криза, имам предвид в украинската посока", каза Путин на Орбан.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати