Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Управляващите консерватори в Хърватия печелят изборите, но без мнозинство

Свят

Управляващите консерватори в Хърватия печелят изборите, но без мнозинство

Управляващите консерватори в Хърватия печелят изборите, но без мнозинство - Tribune.bg
Снимка:

Управляващата партия в Хърватия спечели парламентарните избори. Хърватска демократична общност на Андрей Пленкович взе 60 места в новия 151-местен парламент на страната. Пленкович бе посрещнат снощи с бурни ръкопляскания от съпартийците си в изборния щаб в Загреб.

Основните съперници на консерваторите - лявоцентристката социал-демократическа партия и нейните партньори с лидер президентът на страната Зоран Миланович получават 42 места. „Това, което е важно, е, че ХДО за трети пореден път победи убедително. От сутринта се захващаме с формирането на ново парламентарно мнозинство, за да съставим третото си правителство,“ заяви Пленкович.

Той каза, че ХДО ще продължи политиката си от последните осем години, с която е защитавала хърватските граждани от кризи, запазила е хърватската икономика, реализирала е стратегически цели във вътрешен и международен план. По думите му в интерес на хърватската държава и икономика е да се гарантира твърда политическа стабилност, по-бързо формиране на парламентарно мнозинство, конституиране на парламент и съставяне на ново правителство. „Защото само по този начин в тези предизвикателни и съществено променени геополитически обстоятелства, в които се намират светът, Европа и Хърватия, можем да гарантираме качествено бъдеще както в социален, така и в икономически план за хърватските граждани“, добави той.

Дясната националистическа партия Отечествено движение печели 14 мандата, дясната Мост - 11 мандата, а зелено-лявата платформа Можем – 10 мандата. Избирателната активност на вчерашните избори е била  62,19 процента, съобщи Държавната  избирателна комисия.

При такива изборни резултати двете водещи партии ще трябва да водят преговори за коалиционно правителство, пише БТА. Ако ХДО запази властта си, страната ще продължи прозападния си курс в подкрепа на Украйна във войната с Русия.

В случай че Социалдемократическата партия успее да събере мнозинство, това може да даде тласък на партията на предстоящите избори за Европейски парламент и на президентските избори в края на годината. Също така може да се отрази на външната политика на страната, тъй като президентът социалдемократ Зоран Миланович има критично отношение към ЕС и помощта за Украйна във войната с Русия. А след като насрочи парламентарните избори, Миланович обяви, че той е кандидатът за премиер на Социалдемократическата партия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети