Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Урсула фон дер Лайен потвърди европейската перспектива на Северна Македония и Албания

Свят

Урсула фон дер Лайен потвърди европейската перспектива на Северна Македония и Албания

Снимка:

Те са наши съседи, каза тя в първото си интервю като председател на Европейската комисия

В първото си интервю като председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен потвърди ангажимента за европейската перспектива на Северна Македония и Албания.

"Те са наши съседи", каза фон дер Лайен в интервю за немското списание Spiegel.

Председателят на ЕК заяви, че ще настоява за започване на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, веднага след като се прецени, че тези две страни са изпълнили критериите, цитира изданието БГНЕС.

Фон дер Лайен бе избрана във вторник като първата жена ръководител на Еврокомисия в историята на ЕС. Тя трябва да поеме новата си длъжност на 1 октомври. По време на кампанията, с която убеди евродепутатите да гласуват за нея, тя многократно постави като приоритет преговорите с двете страни от Западните Балкани. Потвърди това и в първото си интервю. „Трябва да започнем преговори с тези страни веднага, след като Европейският съвет приеме заключението, че критериите са изпълнени. Трябва да подадем ръка на тези страни. Ние се намираме на един и същ континент, имаме една и съща история, ние сме съседи. Ако затворим вратата към този регион, причиняваме щети на себе си”, изтъкна Лайен в интервюто.

По време на представянето си преди десетина дни пред политическите фракции в Европейския парламент, Лайен похвали Северна Македония като ярък пример. „Западните Балкани трябва да бъдат приемани сериозно, а Северна Македония е ярък пример за положителни постижения”, каза тогава.

Като германска министърка на отбраната тя посети страната през септември 2018 г. преди референдума. След това тя каза, че Република Македония има уникален шанс да влезе в евроатлантическото семейство и ЕС иска да гради своето бъдеще с нея.  


Коментари (1)

Петронии Радвам се че германката Урсула фон дер Лайен бе избрана за шеф на еврокомисията. Тя е десен политик и е много готин човек пожелавам и успех на този висок пост.
20.07.2019 18:02 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още