Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Успех: Лидерите на ЕС постигнаха сделка за бюджета и фонда за възстановяване

Свят

Успех: Лидерите на ЕС постигнаха сделка за бюджета и фонда за възстановяване

Снимка:

Лидерите на ЕС успяха да постигнат споразумение с Полша и Унгария, благодарение на което ще бъде деблокиран планът за възстановяване на общността от последиците от коронавируса, предават световните агенции. С решението се отблокира финансов пакет от 1,8 трилиона евро, за да помогнат икономиките да се възстановят от пандемията и последвалата рецесия. Той се смята за жизненоважен за пострадалите икономики на континента. Заради решението отпускането на средства да бъде обвързано със спазване върховенството на закона, Унгария и Полша блокираха неговото приемане,.

"Сега можем да започнем с изпълнението и да възстановим нашите икономики. Пакетът за възстановяване ще даде тласък на прехода към зелена и цифрова икономика”, написа в Туитър на Европейския съвет Шарл Мишел.

Будапеща и Варшава са основни получатели на пари в бюджета на ЕС и новият механизъм се разглеждаше като начин за забавяне на постоянното залитане към авторитаризма в тези страни.

Двете правителства бяха обвинени от Брюксел в нарушаване на демократичните свободи, по-специално на съдебната независимост в Полша и свободите на печата и гражданското общество в Унгария. Германия, която е ротационно председателство на ЕС, се опита да внесе обрат в процеса с представянето на правна „декларация“, която да внесе допълнителна яснота за начина, по който механизмът ще функционира.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още