Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Белгия унищожиха хиляди кенчета бира заради думата шампанско

Свят

В Белгия унищожиха хиляди кенчета бира заради думата шампанско

В Белгия унищожиха хиляди кенчета бира заради думата шампанско - Tribune.bg
Снимка:

Белгийската митница в Ипр унищожи 2352 кенчета американска бира с надпис „Шампанското на бирите“, съобщава в блога си журналистът Апостол Апостолов. Според митническите власти думата "шампанско" е незаконно спомената и е защитена.

Митницата се е намесила по искане на професионалната асоциация Comité Champagne, която защитава името на марката, съобщи „Белга“, цитирана от фламандската телевизия VRT.

Стоката е конфискувана през февруари на пристанището в Антверпен. Получателят на стоките в Германия е информиран и не е оспорил това решение.

Изземването е извършено въз основа на европейски регламент, според който стоките, които нарушават географско указание в държавата-членка, в която се намират, се третират като фалшифицирани.

„Стоките, внасяни в Европейския съюз, нямат право да използват защитеното наименование "шампанско", освен ако не идват от този регион“, припомни представителят на митниците Кристиан Вандерваерен.

Унищожаването на бирите е извършено по отговорен за околната среда начин и „потвърждава значението, което Европейският съюз придава на обозначенията за произход и възнаграждава решимостта на производителите на шампанско да защитят своето наименование“, посочи ръководителят на комитета Шарл Гомере, цитиран от Еuractiv.com.

Комитетът по шампанското се занимава с около 1000 случая на предполагаема злоупотреба със защитеното наименование в 80 страни всяка година, казаха неговите адвокати пред АФП през 2021 г.

Един рядък случай на ответен удар дойде през юни същата година, когато Москва постанови, че само произведеното в Русия шампанско може да се нарича „шампанско“, а френският продукт трябва да бъде етикетиран като „пенливо вино“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати