Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Брюксел започна делото на ЕК срещу „АстраЗенека“

Свят

В Брюксел започна делото на ЕК срещу „АстраЗенека“

Снимка:

Компанията не изпълнява задълженията си по договора за доставка на ваксини

Делото, което Европейската комисия/ЕК/ заведе срещу фармацевтичната компания „АстраЗенека“ заради неизпълнение на договорените доставки на ковид ваксини, започна в първоинстанционен съд в Брюксел, съобщи БНР.

ЕК търси правата си и затова, че британско-шведската компания няма надежден план, за да осигури навременна доставка на дозите.

Процесът ще бъде открит, като той ще се води по спешна процедура и решението може да се очаква в рамките на седмици, поясниха от Еврокомисия.

Юристи са предупредили, че резултатът от делото може да не е в полза на Комисията и страните-членки, тъй като в договора няма клауза, която да предвижда санкции, ако компанията не изпълнява задълженията си или има проблем с качеството на ваксините ѝ.

Миналата година ЕК и дружеството договориха закупуване на 300 млн. ваксини с възможност за допълнителни 100 млн. Особено атрактивна беше предлаганата цена на ваксината – 1,78 евро спрямо 12 евро на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

В края на миналата година стана ясно, че „АстраЗенека“ няма да може да изпълни обещанието си да осигури 90 млн. ваксини за първото тримесечие и вместо това достави 30 милиона - стъпка, която разгневи Еврокомисията и предизвика объркване сред страните-членки.

Дружеството бе обвинено, че изнася ваксини, произведени в заводи в ЕС за Обединеното кралство в ущърб на Общността. Това доведе и до въвеждането на контролен механизъм за износа на ваксини от страна на Комисията.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още