Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Гърция: Богослуженията ще бъдат при затворени врати

Свят

В Гърция: Богослуженията ще бъдат при затворени врати

Снимка:

Църковните служби преди и на Великден ще се проведат без присъствието на миряни

Всички религиозни обекти в Гърция ще бъдат затворени за посетители, като се разрешава литургиите да се провеждат при затворени врати. Мярката ще бъде в сила за периода 12-20 април, съобщи МИА.

Решението е взето съвместно между министерствата на здравеопазването и на образованието и религията.

Църковните служби преди и на Великден ще се проведат без присъствието на миряни, но ще могат да бъдат излъчвани пряко по телевизии и радиостанции, както и по интернет.

В рамките на превантивните мерки за защита на общественото здраве и за неразпространяване на коронавируса се забранява присъствието на хора по време на „богослужения, ритуали и всички видове религиозни церемонии във всички религиозни обекти“, в цялата страна, без значение от религията, размера и капацитета, пише БГНЕС.

По време на службите при затворени врати е позволено единствено присъствието на религиозното лице и помощници, като броят им не бива да надвишава четири.

Същата мярка се отнася и до манастирите – забранени са груповите посещения, но са позволени богослуженията без присъствието на вярващи.

С това свое решение правителството на практика одобри идеята на Светия синод на Гръцката православна църква от миналата седмица, с която се предлага литургиите преди Великден да се проведат без мегафони и звън на камбани и при затворени врати.  


Коментари (1)

Гергана Гацева А у нас кога ще го обявят? Или всички усилия ще се сринат?
07.04.2020 10:37 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още