Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Гърция е разкрита руска шпионка, представяла се за фотографката "Мария Цала"

Свят

В Гърция е разкрита руска шпионка, представяла се за фотографката "Мария Цала"

В Гърция е разкрита руска шпионка, представяла се за фотографката Мария Цала - Tribune.bg
Снимка:

Гръцката "Прототема" представя историята на „червеното врабче“ на ФСБ Ирина Александровна Смирева с гръцки паспорт "Мария Цала", разкрита от Националната разузнавателна служба на Гърция/EYP/.

Анализаторите на службата откриват, че 35-годишната Смирева е част от мрежа руски шпиони с разклонения в Полша, Германия, Словения, България и Гърция.Те твърдят, че със случая на "Цала" е осветена национална програма на ФСБ, която се отнася до специална категория шпиони, вербувани, обучавани и изпращани в страни от така наречения западен свят. Целият процес на "изграждане на характер" за такъв шпионин струва на руската държава 5 милиона евро, твърдят разследващите.

Оказва се, че след арест в Словения в началото на годината проектът "изгаря" и Москва постепенно изтегля обратно своите агенти. Действията на Ирина Александровна Смирева са разкрити след информация, че това име води до бебе, родено през декември 1991 г. и починало веднага след това.

35-годишната рускиня или 33-годишната, според документите й, гръцка фотографка "Мария Цала", успява за пет години да проникне в гръцкото общество и да стане част от него. Твърди се, че под прикритието на фотограф тя е изпълнявала поръчки на служители на руските тайни служби. През януари тя е изтеглена след информация, че е идентифицирана от EYP и е въпрос на време да я арестуват.

Според добре осведомени източници целта на Москва е да подкопае разузнавателната мрежа на НАТО и да декриптира движенията на американците и техните европейски съюзници.

Четири години Ирина е била законната Мария Цала - момиче с магазин в Паграти. От Националната разузнавателна служба смятат, че рускинята, която се представя като дете на завърнали се в Гърция емигранти, е била много внимателна през целия си престой в Гърция.

Установено е, че тя е била омъжена за действащ в Бразилия руски агент Даниел Кампос и като фотограф е пътувала до страната, а впоследствие е представяла снимки от пътуванията си до Бразилия.

Фейсбук страницата й остава отворена, но приятелите й са "заключени", както и самата тя беше "заключена" през януари от гръцките служби за сигурност.

Следва щателна проверка в службата по вписванията, при която са установени съществени разлики между документите и електронното досие за „Мария Цала”.
Тя е идентифицирана, след като EYP иска съдействие от бази данни на чужди тайни служби, но "червеното врабче" или нелегалният агент, вече е напуснало Гърция същия месец.

"Напускането" е предшествано от арестуването на неин „колега“ в Словения, което „приключва“ мисията на Ирина Александровна Смирева и тя е отзована в Русия, за да избегне най-лошото.

След това тя се е свързала със своя служител и хазяина си, на когото е плащала наем в брой, за да ги уведоми, че поради здравословен проблем няма да се връща в Гърция.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Гърция, Русия
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети