Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. В Гърция са въведени ограничения по пътищата поради бушуващите пожари, очаква се и режим на тока в Атина

Свят

В Гърция са въведени ограничения по пътищата поради бушуващите пожари, очаква се и режим на тока в Атина

Снимка:

Във връзка с разрастването на пожарите в Гърция и прогнозираните за днешния ден силни ветрове в страната бяха въведени допълнителни ограничения за гражданите – затворени са пътища, планирани са прекъсвания на електроподаването, забранен е достъпът до гори и гористи местности, национални паркове и защитени зони.

Посолството ни в Атина следи развитието на ситуацията, като към този момент в задграничното ни представителство не са постъпили сигнали от и за бедстващи или пострадали български граждани, съобщиха от МВнР.

По информация на мисията ни, вследствие на високите температури и ниска влажност, пожарът в района на Варибоби се е разпространил към Афиднес, Атика, в близост до магистралата Атина-Ламия. Огънят е на два фронта, като източният прекоси магистралата в посока Капандрити и езерото Маратон. Разрастването на пожара наложи евакуация на жителите на Вотонас, Капандрити, Полидендри, Понтия и Пефкофито. Западният фронт се насочи към Ипократио.

До отстраняване на предизвиканите от пожара неблагоприятни условия, с оглед съображения за сигурност, временно важи пълна забрана за движение в двете посоки на магистралата Атина-Ламия, както следва:

- За всички превозни средства, в отсечката Α/Κ Калифтаки (20,060) до 55,689 (пътен възел Инофита) и

- За камиони в отсечката от Α/Κ Калифтаки (20,060) до 58,520 (границата с окръг Беотия).

БГНЕСБГНЕС

В сила е и забрана за движение на всички камиони и други тежкотоварни превозни средства, с посока на преминаване през област Атика, с полезен товар над 1,5 тона, в посока на движение от Солун към Атина, по пътна ос Π.Α.Θ.Ε/ (Патра-Атина-Солун-Евзони) от 242,079 (границата на окръг Магнисия) до 121,250 (границата с окръг Беотия).

В допълнение към наложените ограничения за движението и преминаването на тежкотоварни автомобили (над 1,5 тона) в Атика, тези с направление Пелопонес, са отбивани през Термопили-Ливадия. Движението към столицата се осъществява по обходни маршрути. Магистралата Атики Одос остава отворена без пътни такси, за да бъдат избегнати струпвания.

Поради динамично променящите се обстоятелства, съветваме българските граждани да следят за актуалните ограничения на трафика на сайта на гръцката полиция:

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=104146&Itemid=2685&lang

Операторът на гръцката електроразпределителна мрежа обяви днес, че поради високото потребление на ток в област Атика, се налага временен режим на тока, който ще бъде прилаган поетапно във всички райони на столицата Атина и областта. Обръща се специално внимание на гражданите, че по време на пиковите часове между 13:00 ч. и 15:00 ч., както и между 18:00 ч. и 22:00 ч., следва да се избягва употребата на електрически уреди като печки, перални, бойлери и др., а климатичните инсталации трябва да бъдат настроени на 26 градуса по Целзий.

Междувременно обстановката на остров Евбея продължава да бъде извън контрол. Евакуирани са селищата Кокиномилия, Крионеритис, Милиес и Василика. Продължава операцията по гасене на пожарите и в районите на Олимпия и Кариуполи, Пелопонес.

Актуална информация за разпространението на пожарите може да бъде намерена на специализирания сайт за сателитно следене на пожари на НАСА: https://firms2.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#d:2021-08-05..2021-08-06;l:country-outline;@23.8,38.1,10z

Властите предупреждават, че през следващите дни има особено висока опасност от пожари. До 9 август 2021 г. се забранява достъпът до гори и гористи местности, национални паркове и защитени зони. За същият период се забраняват всякакви дейности, които могат да предизвикат пожар (употреба на оксижен и горене на запалими вещества). За неспазване на забраните са предвидени наказания и глоби в особено големи размери. Придвижването навън по несъществени причини следва да бъде избягвано.

В случай не необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефонни номера: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220

Подробна информация за ситуацията с пожарите в Гърция се публикува и на сайта на посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун на адреси:

www.mfa.bg/embassies/greece

www.mfa.bg/embassies/greecegk  

БГНЕСБГНЕС


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още